Emotie-eten
Emotie-eten
Mensen met eet- en gewichtsproblemen hebben vaak niet geleerd om hun emoties er te laten zijn. Vaak zijn ze emoties als iets negatiefs gaan ervaren en drukken daardoor de emoties weg. Als emoties worden weggedrukt krijgen ze veel meer invloed op je en gaan ze heel veel energie op eisen. Het gaat vaak om de negatieve emoties, die weggedrukt worden. We leren vaak al jong dat je deze beter niet kan voelen. Vaak gaan de ouders er dan hetzelfde mee om. Als het kind wel zijn of haar emoties uit, dan maakt het in de ouders teveel onrust los. De ouder heeft zelf niet geleerd om er goed mee om te gaan en leeft vanuit de overtuiging dat je emoties maar beter weg kan drukken. De reactie op de emoties van het kind is dan vaak negatief of er is geen reactie. Het kind leert dan dat je emoties beter niet kan uitten. Zelf weet het kind ook niet hoe er dan wel mee om te gaan en probeert de emoties weg te drukken en zo gauw mogelijk rust te krijgen. Daarvoor moet kind zichzelf richten op iets anders wat wel een goed gevoel geeft. Iets eten wat je lekker vind en je tijdelijk een positief gevoel geeft ligt dan al gauw voor de hand. Het gebeurt ook dat de ouders troosteten aanbieden en zo het kind leren als het verdrietig of boos is iets te eten.
Dit patroon raakt al gauw ingesleten en roept automatisch dezelfde reactie op. Het kind leert zichzelf bij elke negatieve emotie tot rust te brengen door iets te eten. Dit geeft tijdelijk een fijn gevoel. Je hebt je lichaam zo geleerd om iets te eten als je niet prettig voelt en er dan een bepaalde rust en ontspanning ontstaat. Als het kind volwassen is, is het patroon zo ingesleten, dat de volwassene automatisch wat te eten neemt bij het ervaren van negatieve emoties. De volwassene ervaart een naar gevoel en verward dat met honger gevoel. Zo eet de volwassene op momenten van de dag, terwijl het lichaam daar helemaal geen behoefte aan heeft. En dan vaak ook nog hele ongezonde dingen, die veel suiker en vet bevatten. Dit patroon raakt na verloop van tijd onbewust.
Elke keer als je dezelfde emotie ervaart geeft je lichaam het seintje dat je iets vets of zoets moet eten.
Doordat de suikerspiegel omhoog schiet bij het eten van suiker geeft dat eerst een gevoel van energie. Maar al gauw klapt de suikerspiegel weer naar beneden. Dit geeft een gevoel van moeheid in het lichaam wat de meeste mensen als vervelend ervaren, waardoor ze opnieuw weer wat gaan eten. Er ontstaat een automatische reactie. Het lichaam blijft erom vragen.
Je kan ook last hebben van dit patroon als je onzeker voelt en last hebt van minderwaardige gevoelens. Als je een negatief zelfbeeld hebt ontwikkeld en jezelf vaak naar beneden haalt. Dit gaat gepaard met veel negatieve gevoelens, die vaak moeilijk te verdragen zijn.
Om deze cirkel te doorbreken is het van belang om te leren wat emoties zijn, hoe ze bedoeld zijn en hoe je er mee om kan gaan. Het is belangrijk dat je emoties er mogen zijn en je deze niet meer als bedreigend ervaart.
Zo kan je van binnen uit werken aan een gezonde leefstijl en een gezond gewicht.
Een gezonde eigenwaarde en verbinding met jezelf, van waaruit je bewuste en gezonde keuzes kan maken.
Heb je nog vragen over emotie-eten of wil je weten wat ik voor jou kan doen? Bel of mail me dan.