Home » Therapie » Relatietherapie

Relatietherapie

Relatietherapie

Relatietherapie
Het lijkt dat mensen tegenwoordig heel makkelijk van elkaar scheiden, zonder te kijken wat de reden is, waarom het niet meer goed gaat. Mijn verlangen is mensen die hun huwelijk nog een kans willen geven te begeleiden, dichter bij elkaar te komen en elkaar opnieuw te leren zien.

Conflicten, onbegrip, afstand
Ben je vastgelopen in je relatie? Komen jullie er samen niet meer uit? Iedere relatie kent zijn goede en minder goede tijden. Vaak lossen problemen zich vanzelf op. Het kan ook zo zijn dat dit niet gebeurt. Je loopt steeds tegen dezelfde dingen aan, waar je in je eentje of samen niet uitkomt. Er ontstaan conflicten of gevoelens van onbegrip waardoor je steeds meer afstand van elkaar lijkt te nemen.

realtietherapie

Luisteren, begrip, gevoelens
In relatietherapie ligt de nadruk op relatie. Op de manier hoe de partners hun relatie vorm geven. Omdat de relatie bestaat uit twee personen kijken we ook hoe en vanuit welke patronen deze personen zijn gaan leven en dit meenemen in hun relatie. Hierbij neemt de manier van communiceren een belangrijke plaats in. Het bespreekbaar maken van gevoelens en het luisteren naar en begrip kunnen opbrengen voor de gevoelens van de ander is voor veel mensen heel moeilijk. Maar ook het leren kenbaar maken van behoeften en de verlangens in de relatie.

Inzicht, patronen, verschillen
Relatietherapie helpt je om inzicht te krijgen in patronen die beide partners hebben ontwikkelt. Je groeit beide op in een ander gezin met verschillende normen en waarden en andere patronen die in het gezin zijn gevormd. Dit ga je als normaal ervaren, omdat je niet beter weet. In een relatie kom je daar de verschillen in tegen, wat de een normaal vind is voor de ander niet normaal. Wat voor de een vanzelfsprekend is, is voor de ander niet zo.

Schade, overlevingssysteem, onbewust
Er kan ook onderliggende schade in een of beide partners zijn ontstaan. Door deze schade heeft iemand een overlevingssysteem ontwikkelt, om zo min mogelijk de pijn van de schade te hoeven voelen. In een relatie word deze pijn vaak wel weer onbewust aangeraakt, daardoor kom je automatisch weer in je overlevingssysteem terecht. Dan kan er geen gezonde verbinding ontstaan, maar ontstaat er afstand, die je eigenlijk niet wil.

Zicht, reageren, intentie
Het belang van relatietherapie is dat je zicht krijgt op wat erin het onbewuste gebeurt, zodat je er wat mee kan. Iets wat onbewust gebeurt kan je niks mee. Je blijft dan op een niet helpende ongezonde manier op elkaar reageren, terwijl je wel allebei de intentie hebt het beste naar de ander toe te doen.

Inzicht, herstel, verbinding
Relatietherapie gaat over inzicht krijgen op de onderliggende problematiek, die onder het gene ligt wat je als probleem ervaart. Door het inzicht kan je vanuit innerlijk herstel aan een blijvende verandering werken en elkaar echt leren kennen. Leren hoe je op een goede manier met elkaar om kan gaan, doordat je elkaar echt hoort en ziet. Met elkaar in verbinding kan blijven.

 

Heb je nog vragen over relatietherapie of wil je weten wat ik voor je kan doen? Bel of mail me dan.